top of page
Search

"kyllä se pärjää"

Updated: Apr 15, 2021

Ajat töistä kotiin iltapäivällä, ja näet kuinka sama kissa kulkee taas tien reunaa - kuten useina päivinä ennenkin.

"Ehkä sillä on koti jossain, vaikka se on kyllä aika rähjäisen näköinen..."

Kissalla on sotkuinen, huopaantunut turkki, eikä sille tiedusteluista huolimatta löydy omistajaa. Viet roskapussin illalla ulos roskasäiliöön, ja niin usein ennenkin näkemäsi kissa pakenee nopeasti paikalta.

"Kyllä se varmasti pärjää ja löytää luonnosta syötävää, vaikka kohta on talvi..."

Kissa on likainen, ja sen nähdään syövän roskiksista ja jopa pieniä kiviä. Kesämökkipaikkakuntasi kyläkaupan takana näkyy usein kulkemassa sama kissa. "Ei se ole kenenkään oma, kissa on niin itsenäinen eläin ettei se tarvitse ihmistä." Kissan silmät ja nenä rähmivät ja se ontuu yhtä jalkaa. Naapurustossa tai kylillä saatetaan nähdä viikosta, kuukaudesta, tai pahimmassa tapauksessa vuodesta toiseen sama "ei kenenkään"-kissa.


Näiden kissojen elämä on usein täynnä kipua ja nälkää, vaikkei sitä aina näekään päällepäin. Heitteillejätetyn kissan elämässä käännekohta on se hetki, kun se kohtaa ihmisen joka näkee sen todellisen tilanteen ja joka puuttuu asiaan. Kipujen, pelon, nälän ja kylmän päivät ovat ohi, ja hidas paraneminen voi alkaa.


Joillekin apu tulee kuitenkin liian myöhään.

Eläinsuojeluyhdistyksille saapuneista kissoista vain noin viidesosa haetaan takaisin omaan kotiin. Suuri osa löytöeläintaloille saapuvista kissoista on villiintyneitä populaatiotaustaisia kissoja joita usein vaivaavat erilaiset sairaudet tai vammat.Löytöeläintaloihin saapuu kuitenkin myös huomattava määrä selvästi heitteillejätettyjä kesyjä kissoja. Entä jos kaikki kissat ja koirat olisivat tunnistusmerkittyjä? Omistaja saisi heti tiedon kun hänen lemmikkinsä päätyisi löytöeläintalolle. Omistaja löytyisi myös akuuteissa tilanteissa nopeammin, kun esimerkiksi hänen lemmikkinsä on löytynyt loukkaantuneena tai menehtyneenä. Myös eläinsuojelullisissa rikkomuksissa, tunnistusmerkinnän avulla pystyttäisiin osoittamaan omistaja ja sen myötä omistajan vastuu.


Tällä hetkellä Kansalaisaloite.fi:ssä on käynnissä aloite, jonka allekirjoittaneet vaativat myös kissoille pakollista tunnistemerkintää ja rekisteröintiä.


Kissojen heitteillejättöön on nyt puututtava ja

"kyllä se pärjää"-asenteen on muututtava.

Auta ja allekirjoita kansalaisaloite kissojen paremman tulevaisuuden puolesta! Aloitetta voit kannattaa allekirjoittamalla osoitteessa:


-PSEY ry

237 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page