top of page
Search

”Löytöeläintalot rahastavat kesyjen ulkoilevien kotikissojen loukuttamisella kotinurkiltaan” 10/2019

Somessa on taas näin syksyn alkaessa ja talven lähestyessä lisääntynyt keskustelua löytökissoista ja löytöeläinkotien työstä niiden auttamiseksi. Avoin keskustelu ja tietoisuuden lisääminen on hyvä asia, mutta valitettavan usein somessa niin tämän aiheen, kuten monen muunkin, kommentointi eskaloituu aivan väärille raiteille.

”Löytöeläintalot rahastavat kesyjen ulkoilevien kotikissojen loukuttamisella kotinurkiltaan” on silloin tällöin somessa esiintyvä kommentti.

Tämän täysin väärän käsityksen korjaaminen kissojen loukuttamisesta on tärkeää:

 • Eläinsuojeluyhdistykset eivät käy loukuttamassa kesykissoja. Niitä tuodaan silloin tällöin löytöeläintaloihin huolestuneiden eläinystävien toimesta, kun ovat nähneet tuntemattoman kissan pyörimässä yksinään ja ruokaa kerjäämässä lähistöllään. Jos ja kun tällainen kissa tuodaan taloon, julkaistaan välittömästi etsintäkuulutus kissan omistajan löytämiseksi. Sirun mahdollisuus tutkitaan ja JOS siru on rekisteröity ilmoitetaan omistajalle tiedosta saman tien. Ellei omistajaa löydy lakisääteisen 15 vuorokauden sisällä, aletaan kissalle etsiä uutta vastuullista kotia

 • Mikäli kissa on terve (joka tapauksessa kissalle annetaan lääkitys mahdollisten loisten häätöön). Jos kissa on sairas se pyritään hoitamaan terveeksi. Eläinlääkäri tutkii ja määrää mahdolliset lääkkeet ja hoidon.

 • Mikäli naaraskissa ei ole tiineenä (jos on, jää kissa talolle synnyttämään turvallisissa oloissa, joissa voi huolehtia pennuistaan kunnes ovat luovutusikäisiä eli 3 kk. Vasta sitten emokissa ja pennut ovat valmiit uusiin koteihin).

 • On totta, että loukkuja lainataan (palautettavaa panttirahaa vastaan) sekä jonkun kissanomistajan oman karkulaisen kotiin saamiseksi, että vieraissa nurkissa pyörivän, ilmoittajan käsityksen mukaan apua tarvitsevan kissan saamiseksi turvaan. Löytöeläintalon henkilökunta vie itse loukkuja ulos vain silloin, kun tulee ilmoitus luonnossa pyörivistä yksinäisistä pennuista, emoista pentujen kanssa tai kissapopulaatioista. Nämä nopeasti kasvavat populaatiot pitää saada pois ennenkuin villiintyneet kissat lisääntyvät holtittomasti ja/tai sisäsiittoisuuden vuoksi luontoon syntyy yhä sairaampia pentuja (yksi kissanaaras voi synnyttää jopa kolme pentuetta vuodessa, joka on suuri riski jo emokissallekin).

Sitten oikaisu käsitykseen ns kotikissojen hoidon ”rahastuksesta”:

Esim. Tolkkisten kissatalo Porvoossa veloittaa sinne toimitetun kesykissan hoidosta omistajalta (mikäli löytyy) 10€/vrk kahdelta ensimmäiseltä vuorokaudelta, seuraavat vuorokaudet maksavat omistajalle 5€/vuorokausi. Loishäädöstä (yleensä matolääke) peritään 1€/lääkekerta, joka annetaan 1 kplx3 vrk (ja toistetaan vielä 2 kertaa kahden viikon välein ellei kissaa haeta kotiin). Maksimiveloitus oman kissan hakijalle on 80€.


Tämä perittävä vuorokausimaksu ei edes kata todellisia hoitokustannuksia:

 • Jokainen karanteenihuone pestään seiniä myöten, desinfioidaan ja tarvittaessa vielä höyrykäsitellään ennenkuin sinne uusi kissatulokas sijoitetaan.

 • Kissalla kuluu kissanhiekkaa ja ruokaa, kissan vessavadit ja karanteenihuoneet siivotaan 2xvrk ja ruokaa annetaan 2xvrk.

 • Kissalle laitetaan aina karanteenihuoneeseen puhtaat matot, pehmusteet, kiipeilypuut, leluja ja kakkalapio. Nämä vaihdetaan aina niiden likaantuessa, pestään ja desinfioidaan uudelleenkäyttöä varten. Ruokailuastiat vaihdetaan joka ruokintakerralla. Pesukone ja astianpesukone pyörivät minimissään 2 krt/vuorokausi, tästäkin syntyy kustannuksia.


Mikäli kissalle ei ilmaannu omistajaa tuon säädetyn 15 vrk kuluessa, sille pyritään etsimään uusi koti, jolloin luovutusmaksu sisältää

 • madotuksen x3

 • rokotukset x2

 • tunnistesirun laiton ja rekisteröinnin uuden omistajan nimiin

 • steriloinnin, mikäli kissa on talolle tullessaan steriloimaton. Tämä luovutusmaksu ei ylitä tehtyjä toimenpiteitä.

Lisäksi kaikkia löytöeläintalossa tapahtuvia kissojen hoitotoimenpiteitä, niiden kanssa seurusteluja, leikittämisiä, villien kesyttämisiä/sosiaalistamisia ja muita yllämainittuja toimenpiteitä hoitavat vapaaehtoiset eläinystävät korvauksetta joka ikinen päivä vuoden ympäri. Näistä ei kerry uusille eikä vanhoille omistajille kustannuksia.

144 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page