Kissapopulaatiot

Eläinsuojeluyhdistysten sekä muiden eläintenystävien pitkällinen valistustyö kesäkissa-asiassa on jo melko hyvin tuottanut tulosta.

Tällä hetkellä kuitenkin vakava ongelma ympäri Suomea ovat hylätyt ja huonolla hoidolla olevat kissapopulaatiot.

 

Suuria kissapopulaatioita löytyy ennen kaikkea maaseudulta ja harvaan asutuilta alueilta, mutta toisinaan myös ihan tavallisista yksityisasunnoista! Navetoissa, aitoissa ja piharakennuksissa elää kymmenien, jopa satojen villien tai puolivillien kissojen laumoja. Usein kissa otetaan pitämään jyrsijät kurissa ja sen leikkaamista ja rokottamista pidetään liian kalliina, kissaan ei siis haluta panostaa rahallisesti.

Kissanaaras voi tulla sukukypsäksi jo neljän kuukauden iässä. Sisäsiittoisuus, loistartunnat ja rokottamattomuus aiheuttavat kissoille monenlaisia sairauksia, epämuodostumia, käytöshäiriöitä ja suoranaista kipua. Lisäksi vapaana luonnossa kulkevat kissat aiheuttavat ongelmia sekä ympäristölleen että itselleen.Ihmisten välinpitämätön suhtautuminen kissojen hoitoon työllistää paikallisia eläinsuojeluyhdistyksiä, joiden vapaaehtoiset jäsenet käyvät vapaa-ajallaan loukuttamassa kissoja, toisinaan apua saatetaan saada viranomaisilta tai naapurustosta.

Loukutusurakka teettää vapaaehtoisille lukuisia omakustanteisia ajokilometrejä ja loukkujen säännöllistä tarkkailua. Suurin osa loukutetuista kissoista joudutaan lopettamaan villiintymisen ja sairauksien vuoksi.

Eläinsuojeluyhdistykset ympäri Suomen järjestävät erilaisia leikkaus- ja sirutustapahtumia, joilla pyritään ehkäisemään ongelmien syntymistä ja valistamaan kissojen omistajia.

 

Kuitenkin vielä on paljon työtä tehtävänä jotta tilanne saadaan muuttumaan ja valistustyö tehoamaan. Ajoissa asioihin puuttuminen on jokaisen velvollisuus, koska tällöin populaation kasvaminen hallitsemattomaksi pysähtyy ja näin mahdollistetaan edes pentujen sosiaalistuminen ihmisen lemmikeiksi.

Mikäli havaitset ympäristössäsi alkavan tai jo olemassa olevan kissaongelman, tee kissoille palvelus ja ota yhteys paikkakuntasi eläinsuojeluyhdistykseen tai valvontaeläinlääkäriin.

Aiheesta lisää Facebookjulkaisussa.

PSEY ry 2021 p.040-486 7460 Massakuja 1, 06750 Tolkkinen 
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle