Käsillä on jälleen se aika vuodesta kun kissojen lisääntymisvaistot heräävät ja hormonit hyrräävät. Yhdistyksemme saa yhteydenottoja, joissa kysellään neuvoja pentujen teettämisestä. Kaikille leikkaamattoman kotikissan omistajille pyyntömme on vuodesta toiseen sama: leikkauta, älä pennuta.
On täysin vanhentunut ajatus että kissan tulee saada vähintään yhdet pennut ennen kuin sen voi leikata, sillä tiineys ja synnytys ovat aina riski naaraskissan terveydelle.
Kissoja tässä maassa on kokemuksemme perusteella liikaa siihen verrattuna mitä ihmiset pystyvät hyvin hoitamaan. Tutkimusten mukaan Suomessa hylätään vuosittain jopa 20 000 kissaa, joista vain pieni onnekas osa päätyy löytöeläintaloihin. Valtaosa epäonnekkaista kissoista kokee luonnon armoilla kärsimystä ja mahdollisesti myös hyvin kivuliaan kuoleman, sillä Suomen luontoon kuulumattomana kotikissa ei pärjää siellä. Kissa synnyttää tavallisesti 1-6 pentua kerralla, jokaisen pentujen teettäjän tulisikin miettiä jo etukäteen, löytyykö syntyville pennulle vastuulliset kodit, jotta niistä yksikään ei lukeutuisi tulevaisuudessa edellä mainittuun karuun tutkimustilastoon.
Mikäli vahinko on jo tapahtunut tai aiot kaikesta huolimatta teettää kissallasi pennut, vähintä mitä voit tehdä, on etsiä ne vastuulliset kodit kasvateillesi. Uusia koteja on hyvä muistuttaa, että söpö pentuvaihe kestää kissalla suhteellisen lyhyen ajan ja että se voi elää jopa 20-vuotiaaksi. Sitoutumista eläimeen siis tarvitaan hyvinkin pitkäksi aikaa, ja kissa tulee tarvitsemaan kotihoidon lisäksi eläinlääkärin palveluita vähintäänkin rokotusten ja terveystarkastusten muodossa säännöllisesti koko elämänsä ajan.
Kissanpentujen luovutusikä eli emostaan vierottaminen on aikaisintaan 12 viikon eli 3 kk iässä. Tämän kolmen kuukauden aikana emo opettaa pennuilleen elintärkeitä kissamaisia käytöstapoja ja antaa hyvät eväät kasvaa tasapainoiseksi kissaksi, mikä tutkimusten mukaan vähentää stressiherkkyyttä ja käytöshäiriöitä myöhemmin kissan elämässä. Pentujen tulisi myös kasvaa lämpimässä ja turvallisessa ympäristössä sekä niiden tulisi olla kontaktissa ihmiseen, jotta niistä kasvaisi luottavaisia ja kesyjä kissoja. Toisin sanoen liiterin alunen, lato tai vintti ei ole paras mahdollinen paikka kasvaville pennuille.
Emon tulee saada tiineysaikana riittävästi laadukasta ravintoa emon hyvinvoinnin ja pentujen normaalin kehityksen turvaamiseksi. Emon rokotusten ja loishäätöjen olisi oltava ajan tasalla jo ennen pentujen syntymää, sillä emon lisäksi ne suojaavat myös pentuja tiineyden aikana.
Syntymän jälkeen pentujen sekä emon madotusohjelma tulee aloittaa pentujen ollessa 2 viikon ikäisiä. Madotuksia jatketaan 2 viikon välein 10 viikon ikään asti, sekä 2 kk ja 3 kk iässä pennut on myös suojattava rokotuksin.
Lisäksi ennen uuteen kotiin luovutusta suosittelemme pentujen tunnusmerkitsemistä mikrosirulla. Tämä kaikki tarkoittaa, että kissanpennuistakin syntyy kuluja
- ilmaisia tai parin kympin kissoja ei ole.
Vastuullisena ja valveutuneena uuden kodin tarjoajana kehotamme vaatimaan enemmän myös pentunne kasvattajalta. Myös se maatilan isäntä tai emäntä joka myy navettakissansa pentuja luetaan kasvattajaksi. Vaadi pennuille madotukset, vaadi rokotukset sekä myös todistukset niistä. Käy katsomassa pentuja ja niiden elinoloja, vaadi saada nähdä emo. Älä suostu liian aikaiseen emosta vieroittamiseen, luovutusikäisen pennun tulisi painaa vähintään kilon eli yhden maitotölkin verran, sekä pennun liikkumisen tulee olla jo kissamaisen varmaa, ei hoipertelevaa tai haparoivaa. Jos pentujen elinolot ei ole hyväksyttävät tai epäilet pentutehtailua, ilmoita siitä viipymättä alueesi valvontaeläinlääkärille.
Älä tue pentutehtailua ostamalla sairasta tai alaikäistä pentua säälistä, teet vain tilaa seuraavalle.
Vastaanotamme vuosittain noin 280 löytökissaa, joista valtaosa sijoitetaan uusiin koteihin. Tähän kissamäärään lukeutuu joka vuosi myös niitä liiteriin tai luontoon syntyneitä, ei kenenkään vastuulle kuuluvia pentueita. Tolkkisten kissatalolla hoitoprosessi vaatii toimiakseen joka vuosi noin 30 vapaaehtoisen työpanoksen sekä suuren määrän lahjoitusvaroja. Suurin toiveemme on että meitä ei enää tarvittaisi.
Kiitämme kaikkia jo vastuullisesti toimivia lemmikin omistajia ja haluamme muistuttaa että kotikissan leikkauttaminen on eläinsuojeluteko. Kerromme mielellämme lisää kissojen leikkausmahdollisuuksista toimialueellamme.
- PSEY ry Hallitus
댓글