top of page
Search

VOEHAN HAMPAAT 4/2018

Eläinsuojeluyhdistyksessä työskentelyn lomassa on tullut selkeästi hälyttävä aihe vastaan nimittäin kissojen hampaiden kunto ja niiden hoito! Melkein joka toisella kissalla, joka meille yhdistykseen saapuu on hampaat siinä kunnossa, että hoitoa tarvitaan ja nopeasti. Muutamat tapaukset ovat olleen jo niin sydäntä särkeviä, että vaikka löytökissojen kanssa työskentelyssä tuleekin vastaan vaikka mitä niin ihan on joutunut muutamat kyyneleet tirauttamaan kissan huonojen hampaiden takia.

Hoitamattomat hampaat alentaa kissan yleiskuntoa ja hampaat tippuvat ennen aikojaan sekä aiheuttaa kissalle kovia kipuja.

Kissoilla maitohampaita on 26 kpl, pysyviä 30. Pysyvät hampaat ovat yleensä puhjenneet 7 kuukauden ikään mennessä. Hampaiden kehittymistä on hyvä seurata. Joskus maitohammas ei putoakaan (yleisempää koirilla, mutta erittäin hyvä seurata myös kissoilla) ja pysyvähammas sekä maitohammas tekee aika tukalat olot kissan suuhun ja hygienian ylläpito vaikeutuu.


Likaiset hampaat sekä vähän punoittavat ikenet / Puhdistetut hampaat


Hammassairauksissa yleisimmät ovat Hammaskivi eli hampaiden ja ienreunaan kertynyt plakki joka taas aiheuttaa hoitamattomana ientulehduksen. Myös valitettavan yleinen kissojen hammassairaus on ns. hammassyöpymä (FORL, Feline odontoclastic resorptive lesions) eli vielä läheisemmin ientauti. Syöpymä alkaa kehittyä hammasluussa kiilteen alla ja jos se yltää hammasjuureen saakka, hammas joudutaan poistamaan. Hammassyöpymä todetaan röntgen kuvilla eikä tähän sairauteen ole hoitoa. :( kissojen hampaiden anatomiaa englanniksi


Huonokuntoisen suun tunnistaa yleensä ensimmäisenä hajusta. Suusta kantautuu ’pahan hajuinen hengitys’. Sisäkissat selviävät hyvin ilman hampaita, vaikka kissojen hampaat on luonto suunnitellut syömään ja raatelemaan lihaa ei tavallisen sisällä elävän kissan tarvitse ruokaa metsästää.


The potilas - Lilith ja hammasharja


Omia kissoja käytän säännöllisesti hampaiden hoidossa ja minunkin kissalla on todettu hampaiden syöpymä-tauti. Lilith (the potilas) oli vain vuoden ikäinen, kun jo siihen mennessä hampaita on jouduttu poistamaan 8 kpl. Lilithillä oli myös ongelmana ettei kaikki maitohampaat tippuneet. Kivut olivat selkeästi olleet kovat, koska jo viimeisimmän hammaslääkäri keikan jälkeen (kun poistettiin jälleen 4 hammasta) maistui kaikki kuivamuonat eli kuten itse sanon; miljoonan markan naksut, kuin viimeistä päivää! Liltihillä alkaa nopeasti punoittamaan ikenet sekä hajua suuhun muodostumaan.


Ennaltaehkäisevinä toimenpiteinä kotona teen hampaiden pesua (nooooh, mitä nyt kissat antavat :) ), pidän heillä aina laadukasta ruokaa, raikasta vettä useassa paikassa sekä olen hommannut aivan mielettömän näppärän tuotteet Petholicilta eli PetzLife hammasgeelin. Tämä tuote vain tuikataan suuhun ja se puhdistaa ja hoitaa tehokkaasti kissojen (myös koirien) hampaita. Ei tarvitse siis käyttää edes hammasharjaa.

Hammasharjoja kissoille, kuten myös koirillekkin, on montaa eri kokoa ja erilaista. Hammastahnat ovat kaikki tähän mennessä olleet selkeästi hyvän makuisia. Jes!

Vastuullisen omistajan pitää tarkkailla kissansa hampaiden kuntoa, jotta kissan hammaskivi, ientulehdukset ja hammassyöpymät havaittaisiin ja hoidettaisiin ajoissa! Kuten monesti on jo todettu;

kissa ei näytä kipua helposti, joten vuosittainen terveystarkistus eläinlääkärissä helpottaa suun hyvinvoinnin ylläpitoa!

Pliide, OLE SIIS HYVÄ ISÄNTÄ/EMÄNTÄ/ISÄ/ÄITI/MAMMA/PAPPA rakkaalle kissallesi ja muista myös hampaiden hoito. <3 - MarjoWOU

512 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page